Brexit

Om Wembley-debatten och kampanjslutspurten i London

By June 23, 2016 No Comments

I tisdags kväll ägde den stora debatten på Wembley stadium rum, med över 6 000 åskådare och miljontals TV-tittare. Från lämna-sidan deltog Boris Johnson (MP Tories), Gisela Stuart (MP Labour) och Andera Leadsom (MP Tories). De som argumenterade för att stanna i EU var Sadiq Khan (Londons borgmästare, Labour), Ruth Davidson (Tories ledare i Skottland) och Frances O’Grady (British Trades Union Congress).

”Lämna-sidan hade mest energi och fick flest applåder. Boris Johnson är en skicklig debattör som samtidigt mest tilltalar de redan frälsta”, säger Henrik von Sydow, jurist och omvärldsstrateg på Carnegie Privatbank till JKL Newsroom. ”Samtidigt var det stanna-sidan som under debatten var bäst i sak, ton och identifikation, och de talar bättre till osäkra väljare och mittfåran.”

Henrik von Sydow

Enligt Henrik är det tydligt att man under debatten inriktade sig på att mobilisera väljarna inför omröstningen, snarare än att lyfta nya argument:

”Det var redan säkra, starka och testade budskap som framfördes, ingen vågade kasta in nya frågor i debatten.”

Henrik gillar tanken på att använda stora arenor för politiska evenemang och tror att det är ett debattformat som skulle passa bra i Sverige.

”Varför inte kopiera formatet och köra sista partiledardebatten innan valet i Globen?”, frågar han.

Jag pratar med Henrik när han vandrar mellan Londons gator, och han berättar om stämningen inför omröstningen. Det märks på folk man pratar med att det är stor oro och osäkerhet inför utfallet av valet, säger han och poängterar att det finns stora ekonomiska, finansiella och politiska spridningsrisker vid ett Brexit.

På frågan om riskerna med ett brittiskt utträde ur EU, tror Henrik att det kan leda till ökad populistisk politik i andra EU länder.

”Mer bränsle till populism och EU-kritiska ledare skulle också leda till ett mer fragmentiserat EU och inre marknad, vilket i sin tur skulle vara mycket kostsamt för europeiska företag.”

Intervju av Sara Holmberg, Konsult, JKL